Ferestre și uși antiefracție: o alegere inteligentă

Indiferent dacă este vorba despre sediul afacerii sau căminul tău, este foarte importantă asigurarea securității prin orice mijloc posibil. În afară de eliminarea stresului unei potențiale intrări prin efracție, se elimină și daunele suferite financiar, dar și cele emoționale.

Cu toate că de la an la an metodele de spargere sunt din ce în ce mai variate, din fericire, inovațiile tehnologice din domeniul tâmplăriei din PVC au îmbunătățit performanțele antiefracție atât în cazul sistemelor pentru ferestre, cât și al sistemelor de închidere a ușilor. Având cea mai bună soluție antiefracție poți reduce extrem de mult nu numai posibilitatea de intrare prin efracție, prin simpla folosire a acestor tehnologii, ci și descurajarea acestor tentative.

Când vine vorba despre alegerea unei bune securități, tratarea acestui subiect trebuie să fie considerat ca o investiție, în care nu este permis să faci rabat de la calitate și performațe. Pentru face o alegere corectă, toate aceste sisteme au fost testate riguros, la nivelul cel mai exigent al standardelor de securitate europene și internaționale.

În acest articol, vom încerca să împărtășim din expertiza noastră, a echipei TERMOPLAST, privind cele mai utilizate și eficiente sisteme de siguranță din tâmplăria PVC.

Ce sunt ferestrele și ușile antiefracție?

Din punct de vedere al securității, tâmplăria din PVC este realizată în concordanță cu standardul industrial german DIN EN 1627. Standardul este pe 6 clase de Securitate, numite și Clase de Rezintență (RC – Resistence Class), începând de la RC1 până la RC6. Cu cât numărul este mai mare, cu atât fereastra oferă o rezistență și o securitate mai mare împotriva potențialelor intrări prin efracție.

În peste 30 de ani de experiență, specialiștii TERMOPLAST observă o creștere constantă atât din partea firmelor, cât și din partea proprietarilor de case, în ceea ce privește creșterea securității proprietăților. În decursul anilor am încercat să le oferim clienților noștri ultimele îmbunătățiri aduse produselor noastre în securitate, creșterea performanțelor fiind o prioritate.

Ce face ca o fereastră sau ușă să fie antiefracție?

O tâmplărie cu un grad de securitate ridicat trebuie să îndeplinească anumite criterii:

  • Rezistența la spargere și lovituri:

Zona predispusă unui “atac” este zona vitrată, respectiv panelul la uși. Având în vedere această vulnerabilitate, pachetul de sticlă este compus din mai multe sticle lipite între ele cu una sau mai multe folii PVB (polivinil butiral), ajungând la un număr atât de mare de folii, încât împreună cu tratarea termică să devină imposibil de spart sau tăiat. Acesta poate fi folosit atât monolitic, cât și în componența geamului izolator. (ex: sticla denumită și 3.3.1, 4.4.1, 4.4.2, etc.). Spre deosebire de cele netratate, acest tip de sticlă nu se crapă în bucăți, ci absoarbe șocul și rezistă destul de mult la lovituri directe, descurajând astfel infractorul să mai încerce să patrundă în casă, din cauza zgomotului prelungit și a timpului mare de încercare. Ba mai mult, sticla rămâne lipită pe folia PVB, astfel nu se creează spații mari prin care să se poată pătrundă, făcând astfel, și mai dificilă efracția.

  • Rezistența elementelor de feronerie:

Sticla nu este singura zonă a tâmplăriei care poate fi compromisă. Elementele de feronerie ce asigură funcționalitatea și închiderea unei ferestre sau a unei uși sunt extrem de importante în împiedicarea efracției. Feroneria antiefracție prezintă închideri suplimentare pe toate cele 4 laturi ale ferestrei sau ușilor. Acestea sunt de tip ciupercă și pot bloca mișcarea ferestrei pe toate axele acesteia. Cu cât sunt mai multe închideri, cu atât este mai dificil să forțăm deschiderea unei ferestre sau uși, făcând astfel deschiderea forțată clasică, cu ranga, complet ineficientă. Accesorizarea unei uși cu un sitem de închidere (cilindru/butuc) rezistent la rupere sau găurire face ca ușa să nu poată fi spartă decât cu unelte mai performante și de mare forță (dar aceasta implică foarte mult zgomot, timp mai mare, etc)

Cu toate că se consideră că majoritatea spargerilor se dau pe timp de noapte, de fapt acestea se întâmplă în timpul zilei, când proprietarii sunt la serviciu sau plecați de acasă. Hoții profită de cele mai multe ori de așa numitele erori umane (o ușă uitată deschisă, o fereastră deschisă, un punct slab în securitatea uneia dintre ferestre sau uși, etc.).

Un studiu făcut precizează că un spărgator de case, dacă este nevoit să facă zgomot foarte mare sau dacă nu reușește să spargă un element de tâmplărie în 10 minute, ori încearcă pe o altă cale intrarea în casă ori renunță.

În concluzie, venim în întâmpinarea nevoilor dumneavoastră cu expertiza noastră în domeniu, ultimele noutăți în ceea ce înseamnă securitatea tâmplăriei PVC și cu sfaturi utile pentru echiparea eficientă și suficientă a tâmplăriei.